недеља, 5. јул 2015.

Upotreba himalajske soli

Himalajska so se moze koristiti : umesto kuhinjske soli – za začinjavanje hrane, terapeutske napitke i kupke.

Kao kuhinjska so:
Snabdeva telo sa svim bitnim mineralima i mineralima u tragovima.
Regulise metabolizam vode u telu - sadrži čisti natrij koji omogućuje prirodnu regulaciju elektrolita u telu, bolju apsorpciju nutricijenata,te detoksikaciju. Preporučava se svima, a posebno onima koji imaju problema sa povišenim krvnim pritiskom, te sa zadržavanjem vode u organizmu.
Regulira kiselost stanica, posebno moždanih.
Povećava provodljivost u živčanim stanicama te na taj način poboljšava komunikaciju i obradu informacija.
Pomaže u lečenju emocionalnih poremećaja.
Čuva serotonin i melatonin, poznati antidepresiv neurotransmiter.
Deluje kao antistresni regulator.
Stabilizuje nepravilne otkucaje srca – spojena s vodom važna je za regulaciju krvnog pritiska.
Regulise kolicinu šećera u krvi i smanjuje stope starenja.
Poboljšava apsorpciju čestica hrane kroz crevni sastav.
Pomaže bubrezima izlučiti višak kiselosti u mokraći.
Pomaže pri čišćenju sluzi i šlajma iz pluća – osobito korisno kod astme i cističnih fibroza.
Uklanja suvi kašalj tako sto ce te staviti malo soli na jezik.
Deluje kao jak prirodni antihistaminik i pomaže pri čišćenju sinusa.
Sprečava grčenje mišića i pomaže održavanju mišićnog tonusa i čvrstoće.
Učvršćuje kosti, te sprečava nastanak osteoporoze.
Sprečava širenje vena na nogama i bedrima.
Održava seksualnost i libido.
Zaustavlja višak proizvodnje sline.

Kao terapija

U terapijske svrhe himalajska so se može koristiti kao napitak, kupka, za ispiranje i za inhaliranje.Slana kupka od himalajske soli je prava blagodet za svakoga ko se želi rešiti otpadnih stvari iz tela posle,na primer, zračenja ili hemoterapije,ljudima koji žele smršaviti,oporaviti se ili ojačati,ženama s ginekološkim problemima i ljudima koji pate od učestalih infekcija.



Posebno se preporučuje za ljude sa:
Različitim kožnim bolestima.
– U kadu tople vode sipati 200 grama himalajske soli te ponavljatii tu kupku dva puta nedeljno.
-nadraženom kožom zbog otrovnog hrasta ili bršljana,teškim ubodima insekta, žuljevima ili ranama.
– U pola litre vruće vode sipati 100 grama himalajske soli,ostaviti da se ohladi do sobne temperature,te na nadraženu kožu staviti oblog.Ponavljati sve dok se ne povuče nadraženost kože.
-akne, osip,problematična koža –ispiranje s otopinom himalajske soli.
Preporučuje se ujutro napraviti otopinu – zakuvati 3 litre vode te sipati 100 grama soli u vodu.Ohladiti i koristiti u toku dana.Obavezno pre početka tretmana napraviti piling kože na način da se u kožu utrlja himalajska so pomešana s baznim i eteričnim uljima koja se biraju individualno.Koristiti lagano glađenje i trljanje da bi se postigao što bolji učinak ulja i soli.Pri tome dolazi do širenja pora pri zagrejavanju tela što omogućuje dermalnu penetraciju velikog broja minerala koji se nalaze u himalajskoj soli.Rezultat je glatka i prirodno sveza koža nahranjena mineralima i lišena odumrlih stanica.Piling je dovoljno raditi jednom ili dva puta nedeljno,a ispiranje lica svakodnevno nekoliko puta do povlačenja tegoba.

-Nadraženost očiju,afte u ustima.
– u čistu staklenku od 3 dcl staviti dve čajne kasikice soli,napuniti svežom vodom i promešati dok se so ne otopi. Zatim uzeti kasikicu pripremljene otopine i razrediti je u čaši obične vode te upotrebiti za ispiranje očiju,nosa i usta.
-Infekcije sinusa i upala uha,začepljen nos,gnojno grlo,astma,bronhitis, infekcije koje se iznova javljaju - u dve litre vruće vode sipati 200 grama himalajske kristalne soli te inhalirati ujutro i pre spavanja.

-Natečenim limfnim čvorovima i problemom zadržavanja tekućine u tkivu – napraviti otopinu sa uljem gospine trave – u dve čajne kasikice ulja gospine trave dodati jednu čajnu kasikicu soli, dobro izmešati te utrljati na problematična mesta.

-Ginekološkim bolestima – u dve litre vruće vode sipati 100 grama soli te ispirati otopinom ohlađenom na sobnoj temperaturi.

-Reumom i bolestima zglobova – napraviti otopinu,u litri vode otopiti 100 grama himalajske kristalne soli te na bolna mesta stavljati obloge.Za najbolji učinak preporučava se intenzivni tretman kroz mesec dana tri puta nedeljno,a nakon toga jednom nedeljno ili po potrebi.
-Može se na bolno mesto stavljati i suvi oblog.U platnenu vrećicu staviti 100 grama soli,te zagrejti na nekom izvoru topline  i staviti na bolne delove tela.

-Atletsko stopalo,umorna i otežala bolna stopala - kupka za noge s učinkom čišćenja – u uzavrele 3 litre vode sipati 150 grama himalajske soli. Ohladiti na sobnu temperaturu te pola sata natapati stopala.Dva puta nedeljno ili po potrebi do povlačenja tegoba.
Posebnom brigom nakon operativnog zahvata – ispiranje rane sa otopinom himalajske soli u mlakoj vodi.

-Bolest putovanja-mučnina nastala od vožnje ,staviti malo soli na jezik, ispirati usnu šupljinu te ispljunuti.Postupak ponoviti vise puta.

-Oralna higijena - dnevno čišćenje zubi i desni – naneti so na četkicu za zube te svako jutro snažnim pokretima dobro istrljati zube i desni.

-Regulise vaš san "prirodni je hipnotik" – u aroma lampicu sipati čajnu kasikicu soli i dodati vode.Uticaj negativnih jona vrlo je jak,oni uklanjaju bakterije,vitaliziraju naše stanice,povećavanju kapacitet kiseonika u krvi,poboljšavaju rad metabolizma,moć koncentracije i budnost, povećava otpornost prema bolestima,uklanja umor.

-Takođe jako dobro utiče na smanjenje glavobolje,nesanice,depresije, alergije,astme...

Нема коментара:

Постави коментар