субота, 18. јул 2015.

Prednosti upotrebe Himalajske soli


Benefits of Himalayan Salt
Roze boju duguje visokom sadržaju minerala ,ima ih 84,koji doprinose odlicnom ukusu i eliminisanju toksina iz organizma, normalizovanju krvnog pritiska, poboljšanju cirkulacije.Ono što je najvažnije je da su ovi elementi ugradeni u kristalnu rešetku soli; rastvaranjem u vodi dolazi do njihove jonizacije što omogucava da ih telo apsorbuje na celijskom nivou. Kristali himalajske soli ne opterecuju telo kao rafinisana so jer ne zahtevaju toliku kolicinu vode da bi se metabolisali. Zato ova so, umesto da odmaže, pomaže regulisanju sadržaja vode u celom telu, podržava zdravu pH vrednost celija i u kombinaciji sa cistom vodom igra važnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska. Melje se rucno i ima jak ukus. Upravo zbog te jacine koristi se u znatno manjoj kolicini u odnosu na ostale vrste soli.Od svih minerala u himalajskoj soli ima naravno najviše natrijuma. Iako je danas natrijum izašao na loš glas, zbog toga što ga ima previše u svoj preradenoj hrani,u draznim dodacima za hranu ( vegeta na primer ) telu je potreban natrijum, a bolji je u nepreradenom obliku. On pomaže da se reguliše volumen krvi, a time i krvni pritisak, pomaže da se kontrolišu kontrakcije mišica, funkcionisanje srca i rad nerava. Preporucena dnevna doza natrijuma je 1,5 do 2 grama za muškarce i žene od 9 do 50 godina – a jedna kašicica himalajske soli sadrži oko 0,4 grama natrijuma.
Takode, himalajska so pozitivno deluje na vazduh koji udišemo. Postoje lampe koje se prave od himalajske soli. Kada se upale, one polako i postepeno ispuštaju negativne jone u vazduh (to su joni koji prouzrokuju dobro raspoloženje i osecaj rasterecenja, kao posle kiše), a uklanja iz vazduha i vezuje za sebe pozitivne jone (izazivaju osecaj težine i napetosti, kao pred oluju). Takode, cestice koje sone lampe ispuštaju u vazduh vezuju za sebe i neutrališu razne zagadivace.
Himalajska so se razlikuje od kuhinjske soli po tome sto se himalajska so brze svari u nasem organizmu i ne dovodi do povecanja nivoa kalijuma i natrijuma u krvi.Bas zbog toga ne dolazi do povisenja krvnog pritiska kao kod upotrebe obicne kuhinjske soli.
Vise o prednostima Himalajske soli pogledajte na  LINKU

Нема коментара:

Постави коментар