Himalajska so poreklom je iz pramora,nezagađenog ekosastava, stara više od 250 miliona godina.Nastala je u čistim himalajskim pecinama iz kojih je ljudi i danas ručno vade , pod jakim tektonskim pritiskom,cime se stvorilo okruženje za apsolutnu cistotu na toksine i necistocu,kakvoj je izlozena danasnja morska so, taložila se na dubini od 400-600 m gde je hiljadama godina ostala zaštićena od svih atmosferskih uticaja i zagađenja. So je kristalizovala i pretvorila se u ružičaste gromade ,koji pomažu telu da postigne ravnotežu obnavljajuci tecnost i nadopunjavajuci zalihe elektrolita.Prirodni minerali himalajske soli su bazni i doprinose uspostavljanju pH balansa ili kiselosti orgaizma, zadržavaju optimalan nivo vode, kalijuma i elektrolita, podupiru imuni sistem i pravilno funkcionisanje tiroidne žlezde (1g himalajske soli sadrži 500 mg prirodnog joda ) , pomažu stvaranju enzima i sokova u želucu, koji uticu na optimalno varenje i apsorbciju hranljivih sastojaka iz namirnica koje koristimo. Ono što je jako bitno je da su ovi elementi ugradeni u kristalnu rešetku soli. Rastvaranjem soli u vodi dolazi do njihove jonizacije što omogucava da ih telo apsorbuje na celijskom nivou. Kristali himalajske soli ne opterecuju telo kao rafinisana i jodirana morska so jer ne zahtevaju toliku kolicinu vode da bi se metabolisali. Zato ova so,umesto da odmaže,pomaže regulisanju sadržaja vode u nasem telu, podržava zdravu pH vrednost celija i u kombinaciji sa cistom vodom igra važnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska.
Roze boju duguje visokom sadržaju minerala koji doprinose odličnom ukusu i eliminisanju toksina iz organizma, normalizovanju krvnog pritiska, poboljšanju cirkulacije. Melje se ručno i ima jak ukus. Upravo zbog te jačine koristi se u znatno manjoj količini u odnosu na ostale vrste soli.
Sastav 100% prirodne himalajske soli: bogata je oligoelementima, sadrži 84 prirodna elementa od kojih su najbitniji Kalcijum (Ca), Magnezijum(Mg) koji pomaže telu da postigne ravnotežu obnavljajući tečnost i nadopunjavajući zalihe elektrolita, Kalijum (K),Bakar(Cu),Gvožde (Fe)...
Ono što je jako bitno je da su ovi elementi ugrađeni u kristalnu rešetku soli. Rastvaranjem soli u vodi dolazi do njihove jonizacije što omogućava da ih telo apsorbuje na ćelijskom nivou. Zato ova so,umesto da odmaže, pomaže regulisanju sadržaja vode u nasem telu, podržava zdravu pH vrednost ćelija i u kombinaciji sa čistom vodom igra važnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska.
Prirodno se suši na suncu i posle sušenja pakuje u organske vreće, da bi održala čistoću i vibracije savršenog prirodnog ambijenta. Koristi se u nešto manjim količinama, jer ima prilično intenzivan ukus pa samim tim je i dnevni unos soli količinski manji, što je puno bolje po naše zdravlje. Himalajska so se razlikuje od kuhinjske soli po tome sto se himalajska so brze svari u nasem organizmu i ne dovodi do povecanja nivoa kalijuma i natrijuma u krvi. Bas zbog toga ne dolazi do povisenja krvnog pritiska kao kod upotrebe obicne kuhinjske soli. So koju mi koristimo sastoji se od 97,5% natrijum-hlorida i 2,5% hemikalija poput joda (koji se veštacki dodaje, i to ne u svaku so). Takva so u sebi nema hranljivih vrednosti i minerala. Telo se ne može osloboditi obicne kuhinjske soli na prirodan nacin. Zbog toga telo mora potrošiti velike kolicine energije da bi se telesne tecnosti održale u ravnoteži, pa se voda uklanja iz celija u pokušaju da se neutralizuje neprirodni natrijum hlorid.
Koriscenje himalajske soli može imati znacajan uticaj na zdravlje.Iako je slicnog sastava kao i obicna morska so,natrijum hlorida ima manje a i kristali su veci,pa je telu lakše da ga se oslobodi.
-Osim za regulaciju pritiska, odlična je za osobe koje muci slaba cirkulacija u nogama i rukama, reguliše elektrolite i nivo vode u organizmu.
-So sa himalaja reguliše nivo šećera u krvi i sprečava nastanak dijabetesa.
-Pomaže u regulaciji metabolizma i procesa varenja.
-Balansira ph faktor u celijama.
-Sprečava starenje organizma.
-Podržava zdravlje respriratornog trakta, a posebno sinusa.
-Pomaže jačanje kostiju, a posebno kod dece u razvoju.
-Obnavlja ćelije mozga i utčce na poboljšanje koncetracije i zdravog sna.
-Sprečava grčeve u mišicima.
-Poboljšava cirkulaciju krvi i doprinosi zdravlju vaskularnog sistema.
-Utice na detoksikaciju i procišcavanje krvi.
-Pomaže pri radu jetre i bubrega.
-Koriscenje himalajske soli prilikom dnevnih inhalacija pomaze se obnovi respiratornog sistema i smanjuju se simptomi alergija i astme.
-Nadraženost ociju,afte u ustima.
U cistu staklenku od 3 dcl staviti dve cajne kasikice soli,napuniti svežom vodom i promešati dok se so ne otopi.Zatim uzeti kasikicu pripremljenog rastvora i razrediti je u caši obicne vode te upotrebiti za ispiranje ociju,nosa i usta.
-Oralna higijena - dnevno cišcenje zubi i desni – naneti so na cetkicu za zube te svako jutro snažnim pokretima dobro istrljati zube i desni.
-Ginekološkim bolestima – u dve litre vruce vode sipati 100 grama soli te ispirati otopinom rastvorom na sobnoj temperaturi.
-Natecenim limfnim cvorovima i problemom zadržavanja vode u tkivu – napraviti rastvor sa uljem gospine trave – u dve cajne kasikice ulja gospine trave dodati jednu cajnu kasikicu soli,dobro izmešati te utrljati na problematicna mesta.
-Reumom i bolestima zglobova – napraviti rastvor,u litri vode otopiti 100 grama himalajske kristalne soli te na bolna mesta stavljati obloge.Za najbolji ucinak preporucuje se intenzivni tretman u roku od mesec dana tri puta nedeljno,a nakon toga jednom nedeljno ili po potrebi.
-Može se na bolno mesto stavljati i suvi oblog.U platnenu vrecicu staviti 100 grama soli,te zagrejti na nekom izvoru toplote i staviti na bolne delove tela.
-Bolest putovanja-mucnina nastala od vožnje,staviti malo soli na jezik,ispirati usnu šupljinu te ispljunuti.Postupak ponoviti vise puta.
-Atletsko stopalo,umorna i otežala bolna stopala - kupka za noge s ucinkom cišcenja – u uzavrele 3 litre vode sipati 150 grama himalajske soli.Ohladiti na sobnu temperaturu te pola sata natapati stopala.Dva puta nedeljno ili po potrebi do povlacenja tegoba.
-Himalajska so jonizuje i prociscava vazduh prirodnim putem u prostoriji gde je drzimo i optimizuje vlaznost vazduha.
-Može da se koristiti i za inhalaciju, kod problema sa sinusima, kod upale grla, astme ili bronhitisa.
-Doprinosi poboljšanju celog energetskog nivoa organizma, podstiče bolje raspoloženje i pozitivno mišljenje.
Preporučuje se maksimalno 3 g soli dnevno, ali ne dok se hrana termički obrađuje nego posle. Idealna je za salate.
Kod dehidracije i iscrpljenosti organizma razmutiti 1 g soli u 2 dcl vode i piti gutljaj po gutljaj tokom nekoliko sati.Prirodni minerali himalajske soli su bazni i doprinose uspostavljanju pH balansa (kiselosti orgaizma), zadržavaju optimalu kolicinu vode, kalijuma i elektrolita, podpomazu imuni sistem naseg organizma i pravilno funkcionisanje tiroidne žlezde,1g himalajske soli sadrži 500 mg prirodnog joda, pomažu stvaranju enzima i sokova u želucu, koji uticu na optimalno varenje i apsorbciju hranljivih sastojaka iz namirnica koje koristimo.
Nema nikakve negativne efekte – ne oštećuje naš želudac i bubrege, kao i unutrašnje organe. Takođe ukus hrane je prirodniji kada se koristi himalajska so. Koriscenje himalajske soli može imati značajan uticaj na zdravlje.Iako je sličnog sastava kao i obična so,natrijum hlorida ima manje a i kristali su veći,pa je telu lakše da ga se oslobodi.Potpuno je čista i lako se apsorbuje. Ima neograničeno trajanje i prirodno se ne stvrdnjava.
Roze boju duguje visokom sadržaju minerala koji doprinose odličnom ukusu i eliminisanju toksina iz organizma, normalizovanju krvnog pritiska, poboljšanju cirkulacije. Melje se ručno i ima jak ukus. Upravo zbog te jačine koristi se u znatno manjoj količini u odnosu na ostale vrste soli.
Sastav 100% prirodne himalajske soli: bogata je oligoelementima, sadrži 84 prirodna elementa od kojih su najbitniji Kalcijum (Ca), Magnezijum(Mg) koji pomaže telu da postigne ravnotežu obnavljajući tečnost i nadopunjavajući zalihe elektrolita, Kalijum (K),Bakar(Cu),Gvožde (Fe)...
Ono što je jako bitno je da su ovi elementi ugrađeni u kristalnu rešetku soli. Rastvaranjem soli u vodi dolazi do njihove jonizacije što omogućava da ih telo apsorbuje na ćelijskom nivou. Zato ova so,umesto da odmaže, pomaže regulisanju sadržaja vode u nasem telu, podržava zdravu pH vrednost ćelija i u kombinaciji sa čistom vodom igra važnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska.
Prirodno se suši na suncu i posle sušenja pakuje u organske vreće, da bi održala čistoću i vibracije savršenog prirodnog ambijenta. Koristi se u nešto manjim količinama, jer ima prilično intenzivan ukus pa samim tim je i dnevni unos soli količinski manji, što je puno bolje po naše zdravlje. Himalajska so se razlikuje od kuhinjske soli po tome sto se himalajska so brze svari u nasem organizmu i ne dovodi do povecanja nivoa kalijuma i natrijuma u krvi. Bas zbog toga ne dolazi do povisenja krvnog pritiska kao kod upotrebe obicne kuhinjske soli. So koju mi koristimo sastoji se od 97,5% natrijum-hlorida i 2,5% hemikalija poput joda (koji se veštacki dodaje, i to ne u svaku so). Takva so u sebi nema hranljivih vrednosti i minerala. Telo se ne može osloboditi obicne kuhinjske soli na prirodan nacin. Zbog toga telo mora potrošiti velike kolicine energije da bi se telesne tecnosti održale u ravnoteži, pa se voda uklanja iz celija u pokušaju da se neutralizuje neprirodni natrijum hlorid.
Koriscenje himalajske soli može imati znacajan uticaj na zdravlje.Iako je slicnog sastava kao i obicna morska so,natrijum hlorida ima manje a i kristali su veci,pa je telu lakše da ga se oslobodi.
-Osim za regulaciju pritiska, odlična je za osobe koje muci slaba cirkulacija u nogama i rukama, reguliše elektrolite i nivo vode u organizmu.
-So sa himalaja reguliše nivo šećera u krvi i sprečava nastanak dijabetesa.
-Pomaže u regulaciji metabolizma i procesa varenja.
-Balansira ph faktor u celijama.
-Sprečava starenje organizma.
-Podržava zdravlje respriratornog trakta, a posebno sinusa.
-Pomaže jačanje kostiju, a posebno kod dece u razvoju.
-Obnavlja ćelije mozga i utčce na poboljšanje koncetracije i zdravog sna.
-Sprečava grčeve u mišicima.
-Poboljšava cirkulaciju krvi i doprinosi zdravlju vaskularnog sistema.
-Utice na detoksikaciju i procišcavanje krvi.
-Pomaže pri radu jetre i bubrega.
-Koriscenje himalajske soli prilikom dnevnih inhalacija pomaze se obnovi respiratornog sistema i smanjuju se simptomi alergija i astme.
-Nadraženost ociju,afte u ustima.
U cistu staklenku od 3 dcl staviti dve cajne kasikice soli,napuniti svežom vodom i promešati dok se so ne otopi.Zatim uzeti kasikicu pripremljenog rastvora i razrediti je u caši obicne vode te upotrebiti za ispiranje ociju,nosa i usta.
-Oralna higijena - dnevno cišcenje zubi i desni – naneti so na cetkicu za zube te svako jutro snažnim pokretima dobro istrljati zube i desni.
-Ginekološkim bolestima – u dve litre vruce vode sipati 100 grama soli te ispirati otopinom rastvorom na sobnoj temperaturi.
-Natecenim limfnim cvorovima i problemom zadržavanja vode u tkivu – napraviti rastvor sa uljem gospine trave – u dve cajne kasikice ulja gospine trave dodati jednu cajnu kasikicu soli,dobro izmešati te utrljati na problematicna mesta.
-Reumom i bolestima zglobova – napraviti rastvor,u litri vode otopiti 100 grama himalajske kristalne soli te na bolna mesta stavljati obloge.Za najbolji ucinak preporucuje se intenzivni tretman u roku od mesec dana tri puta nedeljno,a nakon toga jednom nedeljno ili po potrebi.
-Može se na bolno mesto stavljati i suvi oblog.U platnenu vrecicu staviti 100 grama soli,te zagrejti na nekom izvoru toplote i staviti na bolne delove tela.
-Bolest putovanja-mucnina nastala od vožnje,staviti malo soli na jezik,ispirati usnu šupljinu te ispljunuti.Postupak ponoviti vise puta.
-Atletsko stopalo,umorna i otežala bolna stopala - kupka za noge s ucinkom cišcenja – u uzavrele 3 litre vode sipati 150 grama himalajske soli.Ohladiti na sobnu temperaturu te pola sata natapati stopala.Dva puta nedeljno ili po potrebi do povlacenja tegoba.
-Himalajska so jonizuje i prociscava vazduh prirodnim putem u prostoriji gde je drzimo i optimizuje vlaznost vazduha.
-Doprinosi poboljšanju celog energetskog nivoa organizma, podstiče bolje raspoloženje i pozitivno mišljenje.
Preporučuje se maksimalno 3 g soli dnevno, ali ne dok se hrana termički obrađuje nego posle. Idealna je za salate.
Kod dehidracije i iscrpljenosti organizma razmutiti 1 g soli u 2 dcl vode i piti gutljaj po gutljaj tokom nekoliko sati.Prirodni minerali himalajske soli su bazni i doprinose uspostavljanju pH balansa (kiselosti orgaizma), zadržavaju optimalu kolicinu vode, kalijuma i elektrolita, podpomazu imuni sistem naseg organizma i pravilno funkcionisanje tiroidne žlezde,1g himalajske soli sadrži 500 mg prirodnog joda, pomažu stvaranju enzima i sokova u želucu, koji uticu na optimalno varenje i apsorbciju hranljivih sastojaka iz namirnica koje koristimo.
Nema nikakve negativne efekte – ne oštećuje naš želudac i bubrege, kao i unutrašnje organe. Takođe ukus hrane je prirodniji kada se koristi himalajska so. Koriscenje himalajske soli može imati značajan uticaj na zdravlje.Iako je sličnog sastava kao i obična so,natrijum hlorida ima manje a i kristali su veći,pa je telu lakše da ga se oslobodi.Potpuno je čista i lako se apsorbuje. Ima neograničeno trajanje i prirodno se ne stvrdnjava.
Нема коментара:
Постави коментар